Over Jeroen Sluijter

Over mijn perspectief op leiderschap en persoonlijke groei

 

Het is mijn missie om te helpen zingeving en richting te vinden in een toenemend dynamische, onzekere en verwarrende tijd, door coaching/mentoring op persoonlijke groei en leiderschap

 

Ik werkte 25 jaar in grote high-tech multinationals. Ik werkte aan de opkomst van de mobiele telefonie, aan de transformatie van de verlichtingsmarkt van lampen naar LED, en aan een transformatie naar gespecialiseerd healthcare. Ik was technisch specialist, project manager, deed B2B acquisitie en productie ramp-ups; ik was program manager, afdelingsmanager en klom op tot executive die organisaties aanstuurde tot zo’n 700 FTE. ( Zie https://www.linkedin.com/in/jeroensluijter/) Onder invloed van toenemende versnelling en complexiteit in de wereld verkeerden die organisaties in een soort blijvende staat van reorganisatie. In die context zag ik dat veel leiders het gevoel hadden minder vat te hebben op hun omgeving, en daardoor steeds meer de stijl van command & control, van micromanagement, toe pasten. Dit ging ten koste van welzijn en motivatie, en leverde middelmatige bedrijfsresultaten. Ik ontmoette ook leiders die mij inspireerden om anders te denken en zo kwam ik tot het inzicht hoe een high engagement / high performance organisatie er in essentie uit ziet, en zo ging ik leidinggeven:

  • Het begint met kwaliteit. Neem heel goede mensen aan met de juiste expertise en ervaring en instelling. Het lijkt een open deur maar is onontbeerlijk.
  • Motiveer deze mensen vervolgens intrinsiek. Inspireer op de missie van de organisatie. Investeer in persoonlijke groei. Waar valt passie en talent samen. Dit moet vervolgens in het verlengde komen te liggen van hun rol.
  • Als je intrinsiek gemotiveerde mensen hebt met de juiste kwaliteit, schaal dan op naar organisatieniveau door te investeren in samenwerking. Dan wordt het geheel meer dan de som der delen.

Dat is nogal anders dan command & control en micromanagement. Deze aanpak verhoogt welzijn en motivatie. Het gaat om mensen laten opbloeien i.p.v. ze te zien als bedrijfsmiddel. Daardoor geven ze veel meer dan je ooit van ze zou kunnen nemen. Er ontstaat een proces dat groter groeit dan de som der delen: mediocre performance wordt high performance, star wordt flexibel, traag wordt snel. Dan hoef je niet eindeloos te praten over je KPI dashboard, dat is dan al pro-actief geregeld. Dan kun je de tijd gebruiken voor verbinden en richting. Dit noem ik dienend leiderschap.

 

Om mensen in hun kracht te zetten, moet je dat eerst voor jezelf doen. Je moet eerst jezelf helen voor je anderen kunt helpen. Als je anders probeert te zijn dan wie je werkelijk bent omdat anderen dat van je verlangen of jijzelf, moet je voortdurend strijd leveren met jezelf. Je bent dan niet echt beschikbaar voor de ander. Maar wie zichzelf leert kennen en accepteren, kan de strijd met zichzelf staken. Zo ontstaat er ruimte in jou om te luisteren, zonder oordeel, en om mensen echt te helpen groeien. Dat is de weg van transformatie. Dan zullen mensen ervoor kiezen om jou te volgen als hun leider, uit vrije wil en niet omdat het moet. Omdat je ze meeneemt naar een betere wereld en groei faciliteert. Dan ontstaat er vertrouwen als basis voor vruchtbare samenwerking in plaats van verkramping door angst.

 

Indien mijn perspectief op leiderschap hierboven jou inspireert, en je verdieping of groei zoekt hierin, zou ik jou wellicht kunnen helpen via een coaching/mentoring traject, individueel of in teamverband.

Voorbeelden van specifieke onderwerpen zouden kunnen zijn:

  • Personal growth and transformation – leadership and finding your own personal style
  • Organisational transformation, change management and strategic workforce planning
  • Executive and/or middle-management coaching
  • Mid-life/mid-career coaching and/or work/life balance
  • Meaning & purpose in life – grand strategy
  • Business politics and how you deal with

 

Geinteresseerd? Neem gerust contact op via info@sluijtercoaching.nl